donderdag 17 mei 2018

Weet wat U eet. Witte Tonijn bedreigde diersoort op Uw bord of barbeque ?

Ik zie op het moment bij verschillende supermarkten Witte Tonijn aangeboden worden als delicatesse , waarschijnlijk is de Pinksteren daar debet aan voor salades en/of Barbecue.
Dat is natuurlijk aantrekkelijk , maar U weet vast niet dat het hier om een bedreigde diersoort gaat, en het opschrift dat deze vis met de lijn gevangen is geeft mij te denken.
hoeveel vis moet je vangen om miljoenen blikjes tonijn te vullen.
Ik ben er van overtuigd dat inkopers van grote supermarkten niet op de hoogte zijn van deze praktijken , hoewel me dat ook te denken geeft als je voor een goed en veilig product gaat.


 Tonijn bijna overal bedreigde diersoort
Deze tonijn wordt niet zo groot als sommige andere tonijnsoorten. Hij heeft bijzonder lange borstvinnen, die tot voorbij de tweede rugvin reiken. Witte tonijnen geven een voorkeur aan zeewater boven de 15 graden Celsius. Ze paaien in volle zee. De vrouwtjes leggen enkele miljoenen eitjes. Daarna trekken ze weer over grote afstanden op zoek naar voedsel. Tonijnen zijn bekend vanwege de grote snelheid waarmee ze kunnen zwemmen: tot 70 km per uur. Ze ontwikkelen deze snelheid met speciale witte spieren. Ze kunnen echter ook rustig rondtrekken, waarbij ze aparte, donkerrode spieren gebruiken. Tonijnen trekken in scholen de oceanen over en leggen daarbij tienduizenden kilometers af. De witte tonijn is ernstig overbevist en staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Plaatselijk vindt echter verantwoorde visserij plaats, met name aan de westkust van de Verenigde Staten. Dit is de enige in Nederland verkrijgbare tonijn uit blik met MSC-keurmerk.

Lees even mee de westkust van de verenigde staten is erg vervuild en radioactief ten gevolge van de kernramp in Fukushima


TONIJN WORDT OVER DE HELE WERELD VEEL GEGETEN. DOOR DE GROTE POPULARITEIT STAAN SOMMIGE SOORTEN OP HET PUNT VAN UITSTERVEN.
Tonijn is een verzamelnaam voor een paar soorten oceaanvissen uit de familie van de makrelen. Het zijn grote en snel zwemmende roofvissen die zich over grote delen van de wereldoceanen verplaatsen. Tonijn is dus niet één soort vis, er bestaan veel verschillende soorten. Commercieel worden er ruim 22 tonijnsoorten gevangen. In Nederland eten we vooral geelvintonijn en skipjacktonijn, maar ook de witte tonijn wordt gegeten. 

SKIPJACKTONIJN
De skipjacktonijn is de kleinste soort tonijn. Hij is ook bekend onder de namen gestreepte tonijn en echte bonito. Deze vis weegt gemiddeld zo’n 2 kilo en wordt vooral gevangen om te verwerken in blik. Skipjack is de meest gevangen soort: ongeveer de helft van alle gevangen tonijn is skipjack. Volgens de VISwijzer is de skipjacktonijn uit de Oostelijke Stille Oceaan een prima keuze. Deze soort is niet overbevist en het vissen brengt minimale schade toe aan de natuur. De skipjacktonijn uit de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan is geen goede keuze.

GEELVINTONIJN
De geelvintonijn leeft in de (sub)tropische delen van alle grote oceanen. Het is een grote soort, die maximaal 239 centimeter lang kan worden. Sinds de blauwvintonijn ernstig bedreigd is, wordt er meer op de geelvintonijn gevist. Daardoor wordt deze soort ook steeds schaarser. Volgens de VISwijzer is geen enkele geelvintonijn een prima keuze.

GROOTOOGTONIJN
De grootoogtonijn wordt weleens verward met de geelvintonijn. Hij heeft namelijk ook gele vinnen. De tonijn leeft in tropische zeeen wereldwijd, behalve in de Middellandse Zee. Het is een middelgrote soort die maximaal 180 centimeter lang kan worden. Het aantal grootoogtonijnen is enorm geslonken door overbevissing. Dit vormt een gevaar voor het voortbestaan van de soort.

WITTE TONIJN
Ook de witte tonijn heeft het zwaar. Het is een kleinere tonijnsoort die hoofdzakelijk voortkomt in de Grote Oceaan, maar soms ook leeft in de Middellandse Zee. Hij wordt ook wel albacore tonijn genoemd. Deze tonijn kan maximaal zo’n 140 centimeter lang worden. Net zoals de skipjacktonijn kan deze soort nog wel verantwoord gegeten worden, maar dan alleen als het om de witte tonijn uit de Zuidelijke Stille Oceaan gaat.

BLAUWVINTONIJN
De blauwvin is de meest bedreigde tonijnsoort, als gevolg van langdurige overbevissing. Het is een reuzentonijn die wel 4,5e meter lang kan worden. De zwaarste blauwvin die ooit gevangen is had een gewicht van 684 kilo. De vis komt voor in zowel het noorden als de zuidelijke delen van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee. In Nederland vind je blauwvintonijn bijna nergens meer terug op de menukaart, maar in Japan wordt hij nog vaak geserveerd als verse sashimi.

Geen opmerkingen :

Een reactie posten