donderdag 3 mei 2018

Kernreactor Doel 1 stilgelegd na lek in nucleair gedeelte

De reactor van de kerncentrale Doel 1 in Beveren ligt sinds begin deze week stil als gevolg van een lek in het nucleaire gedeelte. Dat heeft TV Oost gemeld en is bevestigd aan onze redactie door uitbater Engie Electrabel. Het gaat voor alle duidelijkheid niet om een radioactief lek, maar wel om een waterlek in het noodkoelsysteem van de reactor. 

Kerncentrale Doel 1 werd maandag ongepland stilgelegd om onderhoudswerken uit te voeren ter hoogte van het koelwatercircuit, zo klonk het eerder deze week nog bij monde van een woordvoerster van Engie Electrabel. Nu blijkt dat er een lekkage werd vastgesteld in het koelsysteem van de reactor. De herstelling verloopt erg moeilijk, omdat de radioactieve straling in dat deel van de kerncentrale zeer groot is. Er is geen gevaar voor de omwonenden.


“We hebben maandag vastgesteld dat er wat waterverlies op dit systeem zat”, zegt woordvoerster Nele Scheerlinck. “Echt gevaar is er nooit geweest maar alle noodsystemen moeten natuurlijk wel feilloos werken en daarom is beslist de reactor stil te leggen. De bewuste leiding maakt deel uit van een noodsysteem dat pas in extreme rampsituaties ingezet wordt als ook het backup koelsysteem zou beginnen falen. En bovendien zijn er twee van dergelijke leidingen terwijl er slechts één nodig is. De leiding staat onder enorm hoge waterdruk en het verlies is heel beperkt. Het gaat om een minuscuul barstje ter hoogte van een lasnaad. Dat hebben we pas ontdekt na dagenlang zoeken met camera’s door de leidingen. Het waterlek zat nog onder de limiet die een automatische stop van de reactor zou veroorzaken.”

Onderhoudswerken
De reactor Doel 1 zou normaal eind mei sowieso worden stil gelegd voor een periodiek onderhoud en dat tot begin oktober. Er is nu beslist om dat onderhoud te vervroegen zodat de bewuste leiding vervangen kan worden. De einddatum van 1 oktober zou normaal gezien niet in gedrang komen.

Doel 1 werd in 1975 in gebruik genomen en is de oudste kerncentrale in ons land. In februari 2015 werd hij na veertig jaar stilgelegd, maar op het einde van dat jaar werd hij opnieuw op het elektriciteitsnet aangesloten, als gevolg van de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2. De centrale heeft een capaciteit van 433 MW. 

Bron : HLN

Geen opmerkingen :

Een reactie posten