dinsdag 31 mei 2016

Uitgelekt: coup in Brazilië, uitgevoerd door elite!


In Brazilië heeft de grootste krant van dat land een transcript gepubliceerd van een geheime opname die is uitgelekt naar die krant. De tekst die is opgenomen laat het gesmede complot horen van de Braziliaanse elite, en betreft zowel het corrupte Braziliaanse VS-leger als het Gerechtshof, om de democratisch verkozen president onder valse beschuldigingen af te zetten, om de onderzoeken naar de corrupte Brazilianen uit de Senaat een halt toe te roepen en een einde te maken aan het lidmaatschap van Brazilië in BRICS. De Russisch-Chinese poging om een economisch blok te vormen dat onafhankelijk is van Washington is nu 20% van zijn lidmaatschap kwijt. Dit schrijft Paul Craig Roberts vandaag.
Hij vervolgt: De democratie is omvergeworpen in Brazilië, net zoals in Oekraïne, Honduras, en inderdaad overal waar de vuile hand van Washington neerdaalt, inclusief in de VS zelf.
Glenn Greenwald (bekend van de Snowden-leaks, red.) rapporteert over de buitengewone lekken van de 75-minuten durende opname van de gesprekken tussen Braziliaanse elites waarin ze het complot uiteenzetten om de president van Brazilië te framen om zichzelf te beschermen.
Greenwald schrijft onder andere in zijn artikel met de kop ‘Nieuwe politieke aardbeving in Brazilië: “Het is nu tijd voor de media om dit een ‘Coup’ te noemen?”
Brazilië werd vandaag wakker geschud met het verbluffende nieuws van geheime, zeer schokkende gesprekken waarbij een belangrijke minister in Brazilië van de pas geïnstalleerde regering is betrokken, en wat een helder licht liet schijnen op de werkelijke motieven en de participanten die de afzetting van de democratisch gekozen president van het land, Dilma Rousseff hebben aangestuurd.
Romero Jucá
De transcripties staan vol met diep belastende verklaringen over de werkelijke doelstellingen van afzetting en wie erachter zat. De kern van dit complot is wat Jucá noemt ‘een nationaal pact,’ waarbij alle Braziliaanse meest machtige instellingen, Michel Temer laten zitten als president (ondanks zijn meerdere corruptieschandalen) en daarmee het corruptie-onderzoek te doen vernietigen, zodra Dilma is verwijderd. Volgens Folha heeft Jucá duidelijk gemaakt dat afzetting ‘het einde zal betekenen van de druk van de media en andere sectoren om het Car Wash-onderzoek voort te zetten’. Jucá is de leider van Temer’s PMDB partij en één van de drie grootste vertrouwelingen van de ‘interim presidenten’.De transcripten werden gepubliceerd door de grootste krant van het land, Folha de São Paulo, en deze onthullen de geheime gesprekken die in maart plaatsvonden, slechts enkele weken voor de stemming die in de Tweede Kamer werd gehouden voor haar afzetting. Ze tonen expliciete complotten tussen de nieuwe Minister van Planning (toen Senator), Romero Jucá, en voormalig olie executive Sergio Machado – beiden zijn formele doelen in het “Car Wash” corruptie-onderzoek – en ze waren het erover eens dat het verwijderen van Dilma het enige middel was om het corruptie-onderzoek te beëindigen. De gesprekken betreffen ook discussies over de belangrijke rol die bij het verwijderen van Dilma wordt gespeeld door de meest machtige nationale instellingen, met inbegrip van – vooral – de militaire leiders van Brazilië.

Lees verder het hele artikel van Glenn Greenwald in The Intercept. (Engels)
De regering van president Dilma Rousseff had te maken met de corrupte Braziliaanse elite op een juridische, niet revolutionaire, manier. Dit was een strategische fout, aangezien noch de Braziliaanse elites, noch hun medestanders in Washington zich niet druk maken om legaliteit. Voor hen is macht de enige effectieve kracht.
Ze hebben hun macht gebruikt om Rousseff te verwijderen uit het presidentschap, daarmee demonstrerend aan de kiezers dat hun stem geen macht heeft om te bepalen wie er regeert.
De wereld heeft dit al zo vaak gezien. Dat is waarom de Franse Revolutie, Marx, Lenin en Pol Pot tot de conclusie kwamen dat verandering onmogelijk was, tenzij de elites zijn uitgeroeid.
Onze (radio-)collega Janneke Monshouwer schreef onlangs nog een scherp artikel over de coup in Brazilië, dat ik hier publiceerde en waarin ze uitlegde hoe dit soort zaken bekokstoofd worden.  En zo komt er steeds meer boven water drijven. Het spel der corruptie nadert de finale en dat weten deze zielloze, weerzinwekkende figuren maar al te goed. Laten we maar heel erg blij zijn dat er ook op alle hoge posities nog mensen rondlopen die lekken naar de media, informatie verzamelen en stukje bij beetje de boel omtrekken. Dan weten we straks waarschijnlijk ook door wie uiteindelijk de FEMA-kampen die overal -zelfs in Nederland– worden opgetrokken bevolkt gaan worden. Hadden we daar niet een mooi spreekwoord voor? Wie een kuil graaft voor een ander…

Geen opmerkingen :

Een reactie posten