vrijdag 18 maart 2016

18 maart 21:00 uur Kwantpunt met Hans Siepel

Hans Siepel kreeg ooit de diagnose dat hij zou sterven. Maar hij bleef leven. De aankondiging van zijn overlijden veranderde alles: ’Ik heb iets ontdekt dat eeuwig is en tijdloos: de ziel.
De ernstige ziekte die hem eind jaren negentig trof, bleek later a blessing in disguise, te zijn, het begin ook van zijn eigentijdse variant op het thema van de mystieke heldenverhalen. Het gaat hier om vertellingen die een vast patroon doorlopen. De ontdekkingsreis van Hans Siepel begon, zoals dat in veel mythologische verhalen is beschreven, met een onverwachte oproep, die de mythologische held wegrukt uit zijn gewone doen.
In zijn geval was het de ziekte die op zijn levensdeur klopte. Het sloeg zijn zelfbeeld kapot en de zekerheden die mij tot dan door het leven loodsten, doofden hun lichten. Na enige tijd, bijgekomen van de eerste schrik, zette hij de eerste voorzichtige stappen in deze donkere nacht van de ziel en zocht nieuwe lichtbakens om zijn leven houvast te geven. De weg daarnaartoe was moeizaam, zwaar en bezaaid met tegenslag en teleurstelling. Zijn grootste tegenstander, zo ontdekte hij,, was hijzelf.
“Ik ontkwam er niet aan gedurende deze ontdekkingsreis op zoek naar nieuwe zekerheden de schaduwkanten van zijn eigen ego, de angsten en de pijn en onzekerheden onder ogen te zien en om die ook te overwinnen.”
Waar hij al veel had gepubliceerd over zijn vakgebied, communicatie, begon hij heel andere boeken te schrijven, zoals zijn eerste aangrijpende boek:Stemmen van de ziel, waarin hij vertelt over hoe hij zijn dementerende begeleidde om het grootste geheim van haar leven te vertellen. Later volgden Doornroosje en de Apocalyps, de eindtijd verklaard vanuit de universele wijsheid en Openbaring, een bundel essays en artikelen die zijn gegroepeerd rond een viertal thema’s, zoals de communicatiecrisis, het verval van de oude institutionele machten, de universele wijsheid, en Zichzekf vertellende verhalen,

Hans Siepel was van 1997 tot 2005 plaatsvervangend directeur Voorlichting bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn ongezouten kritiek op de heersende bestuurscultuur is niet zonder consequenties verlopen. Het kostte hem zijn baan.
Uiteindelijk gaat het in Den Haag altijd over de institutionele werkelijkheid die voorschrijft dat het spel gespeeld wordt als het altijd wordt gespeeld. Dat is achteraf gezien misschien wel de belangrijkste les die ik geleerd heb, zegt hij . Die cultuur, die bestuurscultuur is zó dominant dat een individu dat verandering wil brengen daar nooit slaagt. Het maakt niet uit of je plaatsvervangend directeur Voorlichting bent, of secretaris-generaal, of minister. Niemand kan die cultuur veranderen, want die cultuur is krachtiger dan het individu zelf.”
Siepel vindt overheidscommunicatie tot public relations verworden: “Ministers worden gigantisch geprofileerd, burgers worden overspoeld met Postbus 51-campagnes, er heerst een verschrikkelijke kramp rond de eenheid van kabinetsbeleid en het heeft allemaal totaal geen zin. De burger is volwassen geworden. Hij heeft toegang tot allerlei informatie en informatiebronnen en beslist zélf welke bronnen hij vertrouwt.”
Eindelijk een insider dus die vertelt wat zogenaamde ‘complotdenkers’ altijd al zeggen. Namelijk dat alleen een kleine machtselite hoog in de top pas echt weet wat er speelt. Alleen het ultieme bewijs daarvoor sijpelt langzaam door, via mensen zoals o.a. Siepel. “Er is maar één bestuur, één overheid, één politiek systeem. Burgers kunnen het nergens anders proberen. Dus de overheid kan betrekkelijk lang overleven in een wereld waarin niemand nog vertrouwen in haar heeft, omdat ze monopolist is op de publieke markt.
Een gesprek over een spirituele zoektocht en zijn visie op de Haagse bestuurscultuur.

Te beluisteren op: 

http://www.findingvoicesradio.com/
http://tinyurl.com/tunein-finding-voices
http://www.united-lightworkers.be/
http://www.goldenawareness.net/
http://finding-voices.blogspot.nl/

Er is ook een live chat ter ondersteuning van de programma's voor interactief contact met de programmamakers.

Chatbox meld je eenmalig aan ivm jouw en onze privacy.


Geen opmerkingen :

Een reactie posten