zaterdag 7 december 2013

'Betaal ziekenhuizen voor het stoppen van behandeling'

Minister Schippers van Volksgezondheid wil artsen en ziekenhuizen ook een vergoeding uitkeren als ze in overleg met een patiënt besluiten geen nieuwe behandeling te beginnen. De regeling moet artsen stimuleren terminale patiënten beter voor te lichten over de zin of onzin van een behandeling.

Dit schrijft Schippers in antwoord op vragen van de Tweede Kamerfracties van de christelijke partijen en 50Plus. Het huidige vergoedingensysteem houdt weinig rekening met de tijd en de energie die artsen steken in de voorlichting over behandelingen. In de meeste gevallen wordt pas tot vergoeding overgegaan als een arts een behandeling begint. Ook als die niet in het belang van de patiënt is.

Artsen pleiten al langer voor een vergoeding voor 'het intensief begeleiden' van patiënten. Zowel artsen als patiënten zijn geneigd alle mogelijkheden te benutten om het leven te verlengen. In sommige gevallen rekken behandelingen het leven, maar is de kwaliteit daarvan door alle bijwerkingen gering. De maatregel van Schippers moet aan deze vormen van overbehandeling paal en perk stellen.

Financieel motief
De introductie van een vergoeding voor artsen die, in overleg met de patiënt, besluiten niet tot een behandeling over te gaan, heeft ook een financieel motief. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 30 procent van de ziekenhuiszorg opgaat aan overbodige zorg. Vermoedelijk gelden in Nederland vergelijkbare percentages. De Nederlandse ziekenhuiszorg kost 20 miljard euro per jaar. Met effectieve maatregelen tegen overbehandeling kan Schippers miljarden euro's besparen.

Schippers wil in haar brief nog geen grens stellen aan de prijs die de behandeling van een patiënt maximaal mag kosten. Wel schrijft ze 'de brede maatschappelijke dialoog' over dit onderwerp 'van harte te ondersteunen'.

Bron : Volkskrant


Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 30 procent van de ziekenhuiszorg opgaat aan overbodige zorg.


Geen opmerkingen :

Een reactie posten